Blog

Η μουσική των τοίχων και των τειχών

  |   Event, Δελτίο τύπου

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 24 Ιουνίου η δίωρη εκδήλωση με τίτλο «Η μουσική των τοίχων και των τειχών», μια πρωτοβουλία της ομάδας «Open Lesvos», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, την Κοιν.Σ.Επ. «Παρέα @ Λέσβος» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λουτρών «Το Λιοστάσι», με Χορηγία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης.

Επρόκειτο για μια πρωτότυπη μουσική περιήγηση σε επιλεγμένα σημεία του Άνω Κάστρου Μυτιλήνης, όπου 6 μουσικά σύνολα μαθητών του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης παρουσίασαν σε ζωντανή εκτέλεση, κομμάτια ειδικά επιλεγμένα για τους χώρους αυτούς. Το κοινό σε ομάδες περιορισμένου αριθμού ατόμων, μετακινείτο από σημείο σε σημείο διαδοχικά, ενώ παράλληλα γινόταν ξενάγηση από τις επαγγελματίες ξεναγούς της Κοιν.Σ.Επ. «Παρέα @ Λέσβος».

Λόγω των μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού SARS-COV-2, η εκδήλωση ήταν κλειστή. Είχαν προβλεφθεί και τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η εκδήλωση να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων.

Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε επίγεια και εναέρια από τους διοργανωτές και μετά από σχετική επεξεργασία θα δημιουργηθεί ντοκιμαντέρ που προγραμματίζεται να προβληθεί το Φθινόπωρο σε ειδική ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση. Παράλληλα, συνεργείο της ΕΡΤ Αιγαίου βιντεοσκόπησε και θα μεταδώσει τις αμέσως επόμενες ημέρες εκτεταμένα αποσπάσματα από την εκδήλωση.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στους συνεργαζόμενους φορείς και συγκεκριμένα στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης για την άψογη εκτέλεση και παρουσίαση των μουσικών κομματιών, τις επαγγελματίες ξεναγούς από την «Παρέα @ Λέσβο» για τις πλούσιες πληροφορίες και την υπέροχη ξενάγηση, τη διεύθυνση και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου για την παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου, το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουτρών «Το Λιοστάσι» για την άψογη συνεργασία και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης για τη χορηγία της εκδήλωσης, την ΕΡΤ Αιγαίου για τη χορηγία Επικοινωνίας και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης/Παράρτημα Λέσβου που πρόσφεραν σε όλους μας ένα αίσθημα ασφάλειας. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους καθώς και στους εθελοντές μας.

Σημειώνουμε επίσης, ότι κομμάτι της εκδήλωσης (εξ’ου και η επωνυμία «Η μουσική των τοίχων και των τειχών») αποτελούν 5 ντοκιμαντέρ στα οποία αναδεικνύονται παλαιά βιομηχανικά κτίρια της Μυτιλήνης, που είτε άλλαξαν χρήση είτε αναμένουν υπομονετικά τη δική μας ευαισθησία και παρέμβαση πριν την πλήρη κατάρρευση. Και εδώ σημαντική είναι η συμμετοχή των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, τα οποία περιδιαβαίνουν τα κτίρια ενώ ακούγονται οι μουσικές εκτελέσεις τους. Όταν ολοκληρωθεί η σχετική επεξεργασία και αυτά τα ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστούν στο κοινό.

Στην επιτυχία της εκδήλωσης βοήθησε και η υπέροχη βραδιά με πανσέληνο, που σε συνδυασμό με την υποβλητική ατμόσφαιρα του χώρου και την μαγευτική θέα της πόλης, πρόσφεραν στους συμμετέχοντες μια ξεχωριστή εμπειρία. Ελπίζουμε ότι η εκδήλωσή μας θα βοηθήσει στην επανεκτίμηση της πλούσιας αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, στην πολύπλευρη στήριξη του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης και στην καθιέρωση της εκδήλωσής μας κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής.

Με εκτίμηση,
Η ομάδα επικοινωνίας του «Οpen Lesvos».