Οικία Παυλή – Αναστασέλλη

Category

Open Lesvos 2019, Αρχοντικό, Ιδιωτικό

About This Project

Η οικία Παυλή ένα μεγάλο εντυπωσιακό αρχοντικό, οι όψεις του οποίου διαμορφώνονται σύμφωνα με τις βασικές αρχές του νεοκλασικισμού. Χτίστηκε περίπου το 1928 και δεν έχουν βρεθεί στοιχεία για το ποιος ήταν ο αρχιτέκτονας. Αρχικοί ιδιοκτήτες ήταν η Ειρήνη και ο Αλέξανδρος Παραδέλλης, ο οποίος ήταν έμπορος και ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην Μόρια. Αργότερα το ισόγειο πέρασε στην οικογένεια Αναστασέλλη ενώ το υπόλοιπο σπίτι κληρονομήθηκε από την Αγλαΐα Κοντιβέη. Σημερινοί ιδιοκτήτες του πρώτου και δεύτερου ορόφου είναι ο κύριος Γιάννης Παυλής και κυρία Νέλλυ Χατζηδάκη.

Το εξωτερικό του κτιρίου είναι ιδιαίτερα επιβλητικό με τριμερή κατακόρυφη και οριζόντια διάρθρωση, η οποία τονίζεται με το σύστημα διπλών παραστάδων με επίκρανα ιωνικού ρυθμού και τις ανάγλυφες διακοσμητικές ταινίες μεταξύ των ορόφων. Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί η εντυπωσιακή μαρμάρινη σκάλα με δύο κλάδους, η οποία οδηγεί στην κεντρική είσοδο.

Στο εσωτερικό, τα πατώματα στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο είναι επικαλυμμένα με διακοσμημένα πλακίδια τα οποία έχουν διατηρηθεί. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη ζωγραφικού διακόσμου στους τοίχους ή τις οροφές.

 

Πηγές:
Συνέντευξη ομάδας Περιεχομένου Open Lesvos με τον κ Γ. Παυλή και την κα Ν. Χατζηδάκη τον Ιούλιο του 2019, απομαγνητοφώνηση Στρατής Σέντας

Συνέντευξη ομάδας Περιεχομένου Open Lesvos με την κα Α. Αναστασέλλη τον Αύγουστο του 2019, απομαγνητοφώνηση Στρατής Σέντας