Πάνος (Νέλος) Κουρτζής
Η οικογένεια Κουρτζή, μια μεγαλοαστική οικογένεια, αριθμεί πέντε γενιές επιχειρηματιών. Οι πρωταγωνιστές της υπήρξαν ο Πάνος Μ. Κουρτζής (1850-1931), ο πρωτότοκος γιος του Μίτσας Π. Κουρτζής (1884-1944) εφευρέτης της μηχανής “Εργάνη”και ο γιος του ο Π. (Νέλλος) Μ. Κουρτζής (1911-1998). Ακολούθησε ο Μιτσας Π Κουρτζής (1949- 1010) και τώρα συνεχίζει ο Π .Μ Κουρτζης.(1981)
Η Τράπεζα Μυτιλήνης, η Ατμοπλοϊα Αιγαίου η εταιρία Π. Μ. Κουρτζής Α.Ε.,η ελαιοκαλλιέργεια /κτήμα Κέντρο/ η ελαιουργία μεταποίησης ,οι Θέρμες Κουρτζή και τα εκδοτικά Καταστήματα της εφημερίδας “Λέσβος” είναι οι σημαντικότερες επιχειρήσεις με τις οποίες σχετίστηκε η οικογένεια Κουρτζή .Τα κεντρικά γραφεία των επιχειρήσεων ήταν συγκεντρωμένα στο ιδιόκτητο κτήριο της Προκυμαίας με την ομώνυμη Στοά Κουρτζή που καθιστούσε δυνατή την πρόσβαση από την Προκυμαία στην Κομνηνάκη όπου η δραστηριότητα είχε αποκλειστικά χαρακτήρα διακίνησης λαδιού (φόρτωσης ,εκφόρτωσης, αποθήκευσης ..) από πολλούς εμπορικούς οίκους και μεσιτείες.
Τόσο ο Πάνος όσο και ο Μίτσας Π Κουρτζής διετέλεσαν Υποπρόξενοι της Γερμανίας στη Λέσβο από το 1890 μέχρι το 1941.
Η οικογένεια Κουρτζή και γενικότερα η επιχειρηματική παρουσία των μελών της δεν αποτελούν μόνο δυναμικό αποτύπωμα για την περιοχή των Λαδάδικων αλλά και ένα τυπικό παράδειγμα αστικισμού που αναδύθηκε μέσα από τους εκπροσώπους της την εποχή εκείνη.
Οι πρωταγωνιστές:
Πάνος Μ.Κουρτζής
Ο Πάνος Κουρτζής (1850-!931) ήταν ο μεγαλύτερος οικονομικός παράγοντας της Λέσβου και από τους κυριότερους του Οθωμανικού κράτους . Υπήρξε αυτοδημιούργητος και κατάφερε να χτίσει μια αυτοκρατορία τόσο στη Λέσβο όσο και μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία .
Στην περιοχή των θερμοπηγών ίδρυσε τα Θερμά Λουτρά Κουρτζή και οραματιζόταν να μετατρέψει την περιοχή σε λουτρόπολη Ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ίδρυσε επίσης το 1883 την Ατμοπλοΐα Αιγαίου με πολλά ατμόπλοια και το 1891 την Τράπεζα Μυτιλήνης με υποκαταστήματα στις κυριότερες πόλεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, Ελλάδα, Αίγυπτο .
Μεγάλο χτύπημα υπέστησαν οι επιχειρήσεις του όταν το 1911 πτώχευσε η Τράπεζα Μυτιλήνης και συμπαρέσυρε τόσο την Ατμοπλοΐα όσο και τα ανθρακωρυχεία του στον Πόντο .Ο Πάνος Κουρτζής Πέθανε το 1931.
Μίτσας Π.Κουρτζής
Πέθανε το 1944.
Το βιογραφικό βασίστηκε σε στοιχεία του Ιστορικού Αρχείου “Εργάνη” και σε συνέντευξη του σημερινού συνεχιστή των επιχειρήσεων Πάνου Μ. Κουρτζή