Αρχεία του Κράτους (Οικία Σουσαμλή)

Το συγκεκριμένο κτίριο είναι ένα από τα ελάχιστα τριώροφα στην περιοχή του Κιοσκιού, ενώ διαθέτει και υπερυψωμένο υπόγειο. Χτίστηκε ως κύρια οικία, περίπου το 1910, αλλά δεν έχουν σωθεί πληροφορίες για τον αρχικό ιδιοκτήτη. Το 1991 ο Κύριος Σουσαμλής Λουκάς αγόρασε το ακίνητο από την τότε ιδιοκτήτριά του Κυρία Ειρήνη Βουνάτσου. Την ίδια χρονιά νοικιάστηκε από την υπηρεσία Γενικών Αρχείων του Κράτους, η οποία προχώρησε σε ορισμένες επισκευές και έκτοτε στεγάζει εκεί τα γραφεία της.

Όσον αφορά την αρχιτεκτονική του, το κτίριο διαρθρώνεται σύμφωνα με τα πρότυπα του νεοκλασικισμού. Στην πρόσοψη παρατηρούμε απόλυτη συμμετρία ως προς τον κατακόρυφο άξονα και διακοσμητικά στοιχεία, όπως περίτεχνα υπέρθυρα και μικρά ανάγλυφα φουρούσια. Ο άξονας συμμετρίας τονίζεται με την ύπαρξη δύο μικρών εξωστών που είναι τοποθετημένοι κεντρικά στον δεύτερο και τον τρίτο όροφο. Ανάγλυφες διακοσμητικές ταινίες υπάρχουν μεταξύ των ορόφων. Ο τρίτος όροφος έχει μικρότερο ύψος, γι αυτό και υπάρχει μία εικασία πως δεν υπήρχε στο κτίριο εξαρχής, αλλά αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη.

 


Φωτογραφίες από την ξενάγηση 12 & 13 Οκτωβρίου 2019

 

Φωτογραφίες: Βόμβα Νιόβη, Δερεδίνη Δέσποινα, Καλάργαλλη Έλλη, Πανάγος Ιάσονας, Πανάγου Μαρία, Παυλής Σπύρος, Στρατής Σέντας, Τατάκης Πάνος,  Χαμαλή Βάσια