Γενική Γραμματεία

Το κτίριο αυτό χτίζεται το 1893 από τους Οθωμανούς διοικούντες το νησί, ώστε να λειτουργήσει ως τούρκικο διοικητήριο. Αποτέλεσε έδρα διοίκησης αρχικά του νησιού και στη συνέχεια ολόκληρου του Αιγαίου. Το Νοέμβριο του 1912 στο κτίριο αυτό παραδόθηκε η διοίκηση της πόλης στον πρώτο Έλληνα στρατιωτικό διοικητή, τον Κωνσταντίνο Μελά, αδερφό του Παύλου Μελά.

Το κτίριο παραμένει ιδιοκτησία της Μουσουλμανικής Κοινότητας μέχρι το 1920, όταν και μεταβιβάζεται στον Γενικό Διευθυντή Λέσβου Ιωάννη Χρυσοβελώνη για τη λειτουργία του «εν Λέσβω Ασύλου Παιδός» για να μετατραπεί δηλαδή σε ορφανοτροφείο, στο οποίο φιλοξενήθηκαν πολλά παιδιά και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Το 1987, το ορφανοτροφείο μεταφέρεται σε άλλες εγκαταστάσεις και στο παλιό τουρκικό διοικητήριο στεγάζεται το νεοϊδρυθέν Υπουργείο Αιγαίου, ενώ σήμερα στεγάζεται εκεί η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το διοικητήριο αρχικά αποτελούνταν μόνο από τον μπροστινό κτιριακό όγκο που υπάρχει μέχρι και σήμερα από τη μεριά της οδού Μικράς Ασίας. Στη διακόσμηση των όψεων του αρχικού κτιρίου γίνεται χρήση καθαρά νεοκλασικών στοιχείων. Στην πρόσοψη παρατηρούμε τριμερή κατακόρυφο επιμερισμό και κεντρικό άξονα συμμετρίας, ο οποίος τονίζεται με την προβολή του κεντρικού τμήματος και την ύπαρξη αετώματος στην επίστεψή του. Τα παράθυρα του επάνω ορόφου κοσμούνται με ανάγλυφα στοιχεία.

Την σημερινή του μορφή το κτίριο την πήρε την περίοδο 1988-1989, όταν στεγάστηκε εκεί το Υπουργείο Αιγαίου και έγιναν επεμβάσεις που περιλάμβαναν την συντήρηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, αλλά και την επέκτασή τους. Στο εσωτερικό του κτιρίου φιλοξενείται μία συλλογή αξιόλογων έργων τέχνης σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.

Πηγές:

Σωτηρίου – Δωροβίνη Ιωάννα, «Η αρχιτεκτονική των κατοικιών της Ανώτερης Αστικής Τάξης της Μυτιλήνης (1850-1930)», διδακτορική διατριβή, ΕΜΠ, Αθήνα 1999.

Ιστοσελίδα Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

 


Φωτογραφίες από την ξενάγηση 12 & 13 Οκτωβρίου 2019

Φωτογραφίες: Βόμβα Νιόβη, Δερεδίνη Δέσποινα, Καλάργαλλη Έλλη, Πανάγος Ιάσονας, Πανάγου Μαρία, Παυλής Σπύρος, Στρατής Σέντας, Τατάκης Πάνος,  Χαμαλή Βάσια