Συγκρότημα στοάς Κουτσουρίδη

Το κτίριο βρίσκεται στη γωνία των οδών Βερναρδάκη και Κομνηνάκη στην περιοχή Κουλμπάρα της Μυτιλήνης και χτίστηκε το 1930 από τον Λέσβιο έμπορο και πρωτοπόρο Ιωάννη Κουτσουρίδη, ο οποίος μετανάστευσε στο Σουδάν και δημιούργησε μεγάλη περιουσία. Γυρίζοντας πίσω στη Μυτιλήνη κατασκεύασε το συγκρότημα διαμερισμάτων για επαγγελματική και εμπορική χρήση ως επένδυση για τους τέσσερις γιους του. Δυστυχώς άγνωστη παραμένει η ταυτότητα του αρχιτέκτονα.

Στις όψεις του κτιρίου εντυπωσιάζουν τα διακοσμητικά στοιχεία νεοκλασικού στιλ και τα μπαλκόνια με τις λεπτοδουλεμένες σιδεριές. Το κτίριο ενσωμάτωσε το προϋπάρχον κέντρο διασκέδασης “Ντάμα” (σημερινό μουσικό καφενείο) το οποίο ενώθηκε με το “νέο” κτίριο μέσω της διαμόρφωσης στοάς δημιουργώντας έτσι ένα ενιαίο διώροφο συγκρότημα.

Η στοά σε σχήμα Τ διέσχιζε το κτίριο και είχε τρεις εισόδους από τις οδούς Σαρανταπόρου, Κομνηνάκη και Βερναρδάκη. Οι δύο τελευταίες είσοδοι παραμένουν μέχρι και σήμερα. Στο κέντρο κυριαρχεί το αίθριο με τη μαρμάρινη σκάλα και στον όροφο γύρω-γύρω διαμορφώνονται οι διάδρομοι με τα γραφεία. Αρχικά υπήρχε και δεύτερη εσωτερική σκάλα στη στοά από την είσοδο της οδού Σαρανταπόρου η οποία αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια αλλαγών που έγιναν μετέπειτα στο κτίριο.

Το ισόγειο είχε εμπορικό χαρακτήρα και αποτελούνταν αρχικά κυρίως από μεσιτικά γραφεία λαδιού και αποθήκες ενώ ο όροφος αποτελούνταν αποκλειστικά από γραφεία ως επί το πλείστον δικηγορικά. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής οι χώροι χρησιμοποιήθηκαν ως γραφεία από τους Γερμανούς. Έκτοτε μέχρι και σήμερα το ισόγειο αποτελείται από χώρους εστίασης και ο όροφος στεγάζει γραφεία διαφόρων επαγγελμάτων.

Πηγές:
Συνέντευξη ομάδας Περιεχομένου Open Lesvos με τον κ. Σωκράτη Καραβασίλη τον Σεπτέμβριο του 2019, απομαγνητοφώνηση Βούλα Σεραΐδου.
Συνέντευξη ομάδας Περιεχομένου Open Lesvos με τον κ. Αλέκο Ευαγγελινό τον Σεπτέμβριο του 2019.


Φωτογραφίες από την ξενάγηση 12 & 13 Οκτωβρίου 2019

Φωτογραφίες: Βόμβα Νιόβη, Δερεδίνη Δέσποινα, Καλάργαλλη Έλλη, Πανάγος Ιάσονας, Πανάγου Μαρία, Παυλής Σπύρος, Στρατής Σέντας, Τατάκης Πάνος,  Χαμαλή Βάσια