Οικία Γεωργαντέλλη

Αρχικός ιδιοκτήτης του κτιρίου υπήρξε ο Σπυρίδων Τζωρτζίδης, αυτοδημιούργητος έμπορος της διασποράς. Η οικία εκτιμάται ότι ανεγέρθη το 1912 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ασημάκη Φούσκα, εντός επικλινούς οικοπέδου στην περιοχή της Σουράδας το οποίο εκτείνεται έως τη θάλασσα. Στην ίδια ιδιοκτησία χτίστηκε και δεύτερη κατοικία για την αδερφή του Σπ. Τζωρτζίδη σε σχέδια του ίδιου αρχιτέκτονα. Το κτίριο παρέμεινε εγκαταλελειμμένο επί σειρά ετών με αποτέλεσμα να υποστεί φθορές με εμφανέστερη την κατάρρευση του σαχνισιού του ορόφου. Το 1998 αγοράστηκε από τον ιατρό Δημήτριο Γεωργαντέλλη, ο οποίος προχώρησε στην αποκατάσταση του και το χρησιμοποιεί ως κατοικία μέχρι και σήμερα.

H κατοικία οργανώνεται σε τέσσερα επίπεδα: το ημιυπόγειο με τους βοηθητικούς χώρους, δύο ορόφους κύριας κατοικίας και τη σοφίτα. Η τριμερής διάθρωση του επίσημου ορόφου διακόπτονταν από διάδρομο στην πίσω πλευρά, ο οποίος ένωνε τους καθημερινούς χώρους. Η μορφολογία του κτιρίου δέχεται επιρροές διαφορετικών αρχιτεκτονικών στιλ, συνδυάζοντας στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, νεοκλασικισμού και στιλ Picturesque.

Πηγές:

Σωτηρίου – Δωροβίνη, Ιωάννα «Η αρχιτεκτονική των κατοικιών της ανώτερης αστικής τάξης της Μυτιλήνης (1850 – 1930)», διδακτορική διατριβή, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), 2001

Προφορική μαρτυρία την 03-10-2018 του νυν ιδιοκτήτη της κατοικίας Δημήτριου Γεωργαντέλλη

 


Φωτογραφίες από την ξενάγηση 3 & 4 Νοεμβρίου 2018.

 

Φωτογραφίες: Ατσικμπάσης Σταύρος, Πανάγος Ιάσονας, Πανάγου Μαρία, Παυλής Σπύρος, Χατζηγιαννάκης Δημήτρης