Πύργος Μυτιλήνης

Το κτίριο βρίσκεται στην οδό Ελ.Βενιζέλου στη περιοχή Σουράδα της Μυτιλήνης. Αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα μνημειακής αρχιτεκτονικής της Μυτιλήνης με μοναδικό αρχιτεκτονικό στιλ Second empire συγκερασμένο με στοιχεία διαφόρων ρυθμών από διαφορετικές ιστορικές περιόδους και τόπους με ιδιαίτερη έμφαση στα διακοσμητικά στοιχεία. Χτίστηκε το 1916 από τους αρχιτέκτονες Ιγνάτιο Βαφειάδη και Ασημάκη Φούσκα και ήταν ιδιοκτησία του αυτοδημιούργητου εμπόρου και επιχειρηματία Κωνσταντίνου Χατζηχριστόφα. Γνωστό και ως <<ζαχαρένιος πύργος>> (λόγω της ενασχόλησης του ιδιοκτήτη με την εμπορία ζάχαρης) υπήρξε σύμβολο της οικονομικής ακμής της Μυτιλήνης. Από το 1999 λειτουργεί ως boutique ξενοδοχείο πολυτελείας με την ονομασία <<Πύργος της Μυτιλήνης>>.

Το κτίριο αναπτύσσεται κάθετα σε τρία επίπεδα και τη σοφίτα στα οποία η προοδευτική ένταση του ρυθμού σηματοδοτεί τις διαφορετικές λειτουργίες/χρήσεις της οικείας. Έτσι από τον υπόγειο χώρο αποθήκευσης, το υπερυψωμένο ισόγειο, τον όροφο των δωματίων στον οποίο συναντάμε τη ‘σέρρα’ (προεξέχων καθιστικός χώρος που αποτελεί ένα ξεχωριστό τυπολογικό στοιχείο), καταλήγουμε πολύ ψηλά στην περίτεχνη σοφίτα με το κυκλικό belvedere δωμάτιο και την πανοραμική θέα. Ο κεντρικός μορφολογικός όγκος κυλινδρικού σχήματος (πύργος) που υψώνεται πολύ ψηλά προσδίδει χαρακτηριστική πλαστικότητα και κίνηση στο κτίριο.

Βιβλιογραφία :

Σωτηρίου – Δωροβίνη Ιωάννα, «Η αρχιτεκτονική των κατοικιών της Ανώτερης Αστικής Τάξης της Μυτιλήνης (1850-1930)», διδακτορική διατριβή, ΕΜΠ, Αθήνα 1999.

Συνέντευξη:

Ομάδα Περιεχομένου OpenLesvos με κ.Δρεκόλια τον Οκτώβριο του 2018, απομαγνητοφώνηση Μυρσίνη Σάκκη


Φωτογραφίες από την ξενάγηση 3 & 4 Νοεμβρίου 2018.

Φωτογραφίες: Ατσικμπάσης Σταύρος, Πανάγος Ιάσονας, Πανάγου Μαρία, Παυλής Σπύρος, Χατζηγιαννάκης Δημήτρης