2ος Παιδικός Σταθμός

Το κτίριο βρίσκεται στη Σουράδα, επί της οδού Ελ. Βενιζέλου, πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης. Ιδιοκτήτης του ήταν ο Χαρίλαος Αγγελέτος, αυτοδημιούργητος έμπορος της διασποράς με καταγωγή από τη Μυτιλήνη. Καθώς δεν απέκτησε απογόνους η κατοικία κληροδοτήθηκε στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης, τα οποία και παραμένουν ιδιοκτήτης του κτιρίου έως σήμερα. Στην παρούσα κατάσταση στεγάζει τον Β’ παιδικό σταθμό της Μυτιλήνης.

Η τυπολογία του κτιρίου, παρόλο που έχει στοιχεία από άλλες νεοκλασσικές κατοικίες της εποχής, παρουσιάζει αισθητές διαφοροποιήσεις και ως προς την κάτοψη (πολυγωνικοί χώροι, οπισθοχώρηση του ορόφου) αλλά και ως προς τη διακόσμηση (έντονο πομπώδες ύφος με υπερβολικά πυκνά διακοσμητικά στοιχεία). Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει ο πολυγωνικός χώρος (κεντρικό χωλ) στην είσοδο της κατοικίας που δημιουργεί ένα είδος γκαλερίας με μεγάλα ανοίγματα που δεν συναντάται σε άλλα κτίρια της εποχής.

Πηγή: Σωτηρίου – Δωροβίνη Ιωάννα, «Η αρχιτεκτονική των κατοικιών της Ανώτερης Αστικής Τάξης της Μυτιλήνης (1850-1930)», διδακτορική διατριβή, ΕΜΠ, Αθήνα 1999.


Φωτογραφίες από την ξενάγηση 3 & 4 Νοεμβρίου 2018.

 

Φωτογραφίες: Ατσικμπάσης Σταύρος, Πανάγος Ιάσονας, Πανάγου Μαρία, Παυλής Σπύρος, Χατζηγιαννάκης Δημήτρης